hits

Blogg

Inkonsistent miljøpolitikk truer korallrev

I går kveld så jeg programmet "Korallrevets eventyrlige verden" på NRK. Programmet handlet om Great Barrier Reaf utenfor Australia, og dets unike natur og dyreliv. På slutten av slike naturprogrammer pleier det ofte å være en alvorstunget del om naturens framtid. Det var det også her. For klimaendringene er en stor trussel mot verdens største korallrev. Når temperaturen i havet stiger skjer en bleking av korallene som fører til at korallene dør ut. Revet trues også av uvær og med klimaendringene vil mengden og styrken ekstremvær øke faretruende. En rapport av klimaforskere i Australia i 2009 sier at Great Barrier Reaf bare har 50 % sjanse til å overleve om ikke de globale klimagassutslippene reduseres med minst 25 % innen 2025 (vi ligger an til 7-13 % reelle kutt innen 2020 pr i dag..). Beregninger tidligere gjort av WWF sier at mindre enn 5 % av korallene vil være inntakte i 2050 om ikke klimagassutslippene reduseres vesentlig.

Hva gjør så verdens politikere med dette? Eller norske politikere for den saks skyld? I Norge har utslippene steget med 5,8 prosent fra 1990 til 2011. Klimaforliket på Stortinget, som alle partiene utenom FrP er med på, inneholder ingen konkrete tiltak som vil føre til særlige kutt i norske klimagassutslipp. Ikke nok med at vi lar verdens klima skure og gå. På havbunnen utenfor Røst i Lofoten ligger Norges svar på Great Barrier Reaf - verdens største kaldtvannskorallrev. Midt i dette området vil Høybeiderpartiet bore etter olje. Området er vernet for skadelige fiskemetoder som bunntråling, men når det gjelder olje er det ikke så viktig å ta vare på naturen.

Dette viser inkonsistensen i norsk miljøpolitikk. Vi sier at vi gjerne vil verne natur og kutte klimagassutslipp, men handler stikk i strid. Vi driver tut og kjør i oljepolitikken nasjonalt og investerer enorme beløp via Oljefondet i internasjonale selskaper som driver med miljøødeleggelser. De Grønne er det eneste partiet som tar klimaendringene på alvor og driver en konsistent politikk. Derfor er det på tide med et grønt gjennombrudd, er det ikke?

Hallvard

En talspersons hverdag

Det er 101 dager igjen til Stortingsvalget og vi i Grønn Ungdom i full gang med å legge planer for tidenes valgkamp. Stikkordene er blant annet skolering, møter, materiell, kampanje. Jeg skal nå prøve å gi et lite innblikk i hva som skjer på partikontoret i disse dager.


I dag jobber jeg med å planlegge hvilke mediesaker vi skal kjøre i sommer (ettersom lysforholdene gjorde det vanskelig å ta bilder på GU-kontoret har jeg simulert arbeidssituasjonen min på kontoret til partisekretær Mikkel Storm Glomstein).

 
De siste ukene har jeg jobbet mye med utforming av brosjyrer. Dette er de aller første bildene verden får se av årets valgkamp- og landbruksbrosjyrer. Jeg ser frem til vi skal dele ut tusenvis av disse i løpet av juli, august og september!

 
Skal man holde ut en lang valgkamp er det viktig å spise riktig. Ukens lunsjrett på partikontoret er rugsprø med Nugatti (for ordens skyld har jeg ikke fått penger av Stabburet for å nevne dette).

I tiden fremover har både Ingrid og jeg en ambisjon om å bli flinkere til å blogge. Vi kommer til å blogge både om politiske saker og om vår hverdag. Hva har du lyst til å vite om GU?

Hallvard